Get in Touch

МЗС прояснило позицію щодо Путіна: що відбудеться після 7 травня

МЗС прояснило позицію щодо Путіна: що відбудеться після 7 травня

Україна не визнає Путіна легітимним президентом РФ

Міністерство закордонних справ України заявляє, що не має підстав для визнання Володимира Путіна як демократично обраного та легітимного президента Російської Федерації. Як йдеться у заяві МЗС, 7 травня у Росії відбудеться церемонія введення на посаду Володимира Путіна.

МЗС прояснило позицію щодо Путіна: що відбудеться після 7 травня

"Таким чином російська влада намагається створити для всього світу і своїх громадян ілюзію законності майже довічного перебування при владі людини, яка перетворила РФ на державу-агресора, а правлячий режим — на диктатуру", — йдеться у заяві.

Водночас, як зазначають українські дипломати, під час так званих березневих "виборів" Російська Федерація порушила положення численних міжнародних документів, що є основою сучасної системи міжнародних відносин. Йдеться насамперед про Статут Організації Об’єднаних Націй, Декларацію про принципи міжнародного права, Женевську Конвенцію про захист цивільного населення під час війни, Заключний акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі, а також десятки резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

При цьому, грубим порушенням загальновизнаних норм та принципів міжнародного права стала незаконна організація так званого виборчого процесу на тимчасово окупованих Російською Федерацією суверенних територіях України – частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі – із свідомим залученням загроз шантажем до участі у ньому мільйонів громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або під примусом були переміщені на територію РФ.

"Такі дії РФ, незважаючи на попередження з боку авторитетних міжнародних інститутів, вкотре доводять, що її керівництво не визнає своєї відповідальності і не збирається припиняти незаконну, неспровоковану та невиправдану повномасштабну збройну агресію проти України, яка триває вже понад два роки та викликає численні людські жертви та руйнування", — сказано у заяві.

Крім того, вдаючись до пропаганди та маніпуляцій, кремлівський режим використовує участь виборців та підсумки голосування для виправдання військового вторгнення в Україну та агресивної політики щодо інших держав.

"Виходячи з викладеного, а також з огляду на чинний ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Володимира Путіна, Україна не бачить правових підстав для його визнання демократично обраним та легітимним президентом Російської Федерації", — наголошується у заяві.




Важно

Статьи

Tags