Get in Touch

Чотири Раяни Гослінги, рекорд Гіннеса та ніякого вогню: як знімалися трюки у фільмі Каскадер

Чотири Раяни Гослінги, рекорд Гіннеса та ніякого вогню: як знімалися трюки у фільмі Каскадер

25 квітня в український прокат вийшов фільм "Каскадер" — комедійний екшн з Раяном Гослінгом у головній ролі.

За сюжетом режисерка Джоді Морено (Емілі Блант) знімає свій перший фільм і хоче, щоб усе пройшло максимально гладко. На майданчику також опиняється каскадер Кольт (Раян Гослінг) — колишній коханий Джоді, який зараз просто працює поруч із нею та завжди радий її підтримати. Кольт дублює актора, який грає головну роль, але одного дня актор безслідно зникає. Ніхто не може знайти його, а це означає, що Джоді не зможе закінчити свій фільм і це зруйнує її кар’єру. Прагнучи допомогти коханій жінці, Кольт вирішує взяти на себе роль детектива та розшукати актора, який, схоже, зник за дуже загадкових обставин.

"Каскадер" став сучасною адаптацією однойменного успішного телешоу 1980-х років. А в інтерв’ю Раян Гослінг розповідав, як сам Стівен Спілберг похвалив стрічку, що стало епохальними моментом для актора.

Враховуючи специфіку фільму, а саме великий акцент на епічних трюках та непростих завданнях для каскадерів, новий фільм Раяна Гослінга суттєво вирізняється з-поміж інших робіт на цю тему.

У цьому матеріалі Суспільне Культура розповідає, як створювали одні з наймасштабніших сцен у стрічці та що нового фільм додає у світовий доробок кіно.

"Каскадер" як створювався фільм
Кадр з фільму "Каскадер".  Universal Pictures

Видовищні трюки та каскадери як головні герої фільму

Певна річ, Раян Гослінг є головною зіркою фільму "Каскадер", але в реальності, під час процесу кіновиробництва, робота каскадерів часто залишається обділеною увагою (з одного боку, чим непомітніший каскадер, тим краще, з іншого — виснажливі тренування та ризик власним життям часто не отримують такого висвітлення у медіа, як акторська гра головних зірок). Утім, із "Каскадером" Раян Гослінг та його команда вирішили в усіх сенсах підняти роль каскадерів у кіно на новий рівень. Наприклад, під час презентації фільму каскадери — дублери актора так само позували на червоній доріжці й навіть породили низку вірусних відео, на яких виробляють трюки прямо під час прем’єри.

У фільмі багато трюків, які виконували чотири каскадери Гослінга: Джастін Ітон, Трой Браун, Логан Голладей і Бен Дженкін (саме двоє останніх зявилися на прем’єрі фільму разом із Гослінгом в однакових костюмах).

Сам Гослінг називав своїх дублерів "героями на екрані" і розповідав, якою веселою пригодою стали зйомки фільму:

"Об’єднатися з [режисером] Девідом [Лейчем] і знайти спосіб перевернути оповідь та поставити каскадерів у центр уваги було справді захоплливо".

На початку травня видання IndieWire оприлюднило матеріал, у якому розглядало створення чотирьох наймасштабніших трюків у "Каскадері":

  • Величезний вибух та рекорд Гіннеса

Цей трюк стає амбітним першим кроком для головного героя, який прагне повернутися у стрій після аварії. У самому трюці відбувався величезний вибух, який відкидав джип героя в гарматний крен.

У IndieWire розповіли, що вибух був настільки великим, що сам дублер Гослінга, Логан Голладей, побив світовий рекорд Гіннеса, адже у машині зробив вісім з половиною перекидів. Попередній рекорд належав каскадеру Адаму Кірлі — сім перекидів у фільмі про Джеймса Бонда "Казино «Рояль»" 2006 року.

  • Автомобільний стрибок з висоти 68 метрів

За сюжетом герой Аарона Тейлора-Джонсона — відомий актор бойовиків, який бреше пресі про те, що сам виконує всі трюки. Це виходить йому боком і в підсумку герой змушений сам зробити стрибок у машині з висоти 225 футів (68,58 метрів).

Перед тим як виконати справжній стрибок на 68 метрів, знімальна група створила набір макетів різної висоти, щоб відпрацьовувати стрибки крок за кроком — 15, 22, 30, 38 і 45 метрів.

  • Падіння з гелікоптера

Для виконання кульмінаційного трюку з падінням Кольта з гелікоптера на подушку безпеки команда фільму найняла Троя Брауна — сина легендарного каскадера Боба Брауна, якому належить світовий рекорд із найвищого падіння на подушку безпеки. Він встановив його у 2002 році, коли вистрибнув у вікно хмарочоса висотою 20 поверхів, охоплений полум’ям, на церемонії World Stunt Awards. Тоді Трою Брауну було лише три роки, але але на зйомках "Каскадера" вже дорослий Трой зміг вшанувати спадщину свого батька.

Через те що високі падіння на подушки безпеки трапляються рідко, команді фільму було важко знайти подушку безпеки, яка була б достатньо великою для виконання трюку. Тож режисер стрічки залучив до зйомок самого Боба Брауна, попросивши позичити у нього подушку потрібного розміру.

IndieWire розповів, що Боб також приїхав, щоб попрацювати із сином над особистим рекордом Троя — падінням з висоти 150 футів.

"Трой підіймається до 150 і робить красиве падіння, а його батько на сьомому небі від щастя, схвильований та гордий. А потім, коли все закінчилося, вони підняли свої маркери, і він поставив знак Троя поруч з місцем, де він встановив свій рекорд на мішку", — розповів режисер Девід Літч.
  • Стрибок із човна та вінтажна куртка

Видовищний стрибок із човна трапляється під кінець фільму. Цікаво, що точну тему трюку надала знахідка особистого костюмера Гослінга — Марка Ейвері, який знайшов у вінтажній крамниці куртку з каскадерського шоу "Поліція Маямі". Гослінгу та режисеру фільму сподобалася ця деталь, адже вона додавала герою передісторії — ніби він якраз і працював колись на цьому шоу. Ідея стрибка з човна також народилася з імпровізації: під час примірки куртки Гослінг пожартував у стилі свого героя: "Я водив човен зі зв’язаними за спиною руками". Режисер був у захваті як від жарту, так і від ідеї — і загорівся бажанням втілити цей трюк.

Гослінг про всяк випадок отримав ліцензію на керування човном, але більшу частину сцени виконали приховані водії 565 Formosa. Стрибок із човна вимірювався у 24 метри з використанням рампи висотою в метр і довжиною 7 метрів.

Чотири Райани Гослінги, рекорд Гіннеса та стрибки з 68 метрів: як знімалися трюки у фільм "Каскадер"
Кадр з фільму "Каскадер".  Universal Pictures

Тренування Раяна Гослінга та фокус на позитивних ролях

У нещодавньому інтерв’ю Раян Гослінг розповів, що обирає ролі в кіно, виходячи з того, що "краще" для Єви Мендес та їхніх доньок, і спеціально уникає "темних" героїв.

"Я не беруся за ролі, які заведуть мене в якесь темне місце. У цей момент я відчуваю, що намагаюся прочитати ситуацію вдома і відчути, що буде краще для всіх нас. Рішення, які я ухвалюю, я ухвалюю разом з Євою, і ми приймаємо їх передусім з думкою про нашу сім’ю", — розповів актор.

Хоча "Каскадер" є комедійною стрічкою, а герой Гослінга — чарівним та кумедним, позиція актора також повпливала на його роботу під час зйомок фільму. Зокрема, маленькі дочки актора навіть мали свої умови:

"Мої діти не хотіли, щоб мене підпалювали. Хоча я сказав: «Ну, насправді технічно це безпечніше, тому що є багато захисних засобів", — поділився Гослінг.

Незважаючи на те, що цей конкретний трюк передбачав вогнетривкий одяг і спеціальний захисний гель, доньки Гослінга все одно сказали — ні, ніякого вогню. Тож ця сцена теж відійшла дублеру.

Чотири Райани Гослінги, рекорд Гіннеса та "ніякого вогню": як знімалися трюки у фільмі "Каскадер"
Кадр зі зйомок фільму "Каскадер".  Universal Pictures

Коли у Раяна Гослінга запитали, як йому вдалося змінити свій образ та відокремитися від ролі Кена (яка стала однією з найкращих частин фільму "Барбі"), актор відповів:

"Я просто став більше їсти. Їжа в Австралії [де знімали фільм «Каскадер»] надто хороша. А ще Кольт, персонаж, не переймався естетикою. Знаєте, це був хлопець, який працював паркувальником [до того як повернувся до каскадерства], і однією з головних переваг його роботи було те, що він отримував стільки буріто, скільки міг з’їсти, тож не можна сказати, що він з’являвся перед камерою готовим до зйомок", — розповів актор.

Проте це не означає, що фізичних навантажень не було. Зважаючи на те, що у Гослінга було чотири каскадери, його тренування були трохи більш спеціалізованими, наприклад завдання з бойової та трюкової хореографії.

У декількох сценах Гослінг сам виконує трюки, зокрема падіння з 12-поверхового будинку."Думаю, я втрачав свідомість щонайменше на дев’яти з них", — пожартував Гослінг.

Також актор сам виконував сцену бійки на мосту Сіднейської гавані. Для цього знадобилася певна підготовка з бойової хореографії, яка передбачала вивчення невеликих фрагментів різних видів бойових мистецтв.

Цікаві факти:

  • "Каскадера" розробляли з 2010 року, і в різні роки такі актори, як Том Круз, Кіану Рівз, Ніколас Кейдж, Джейсон Стетгем і Двейн Джонсон, претендували на роль Кольта Сіверса, яка врешті відійшла Гослінгу.
  • Кріс О’Гара, який був відповідальним за реалізацію трюків у фільмі, записаний у титрах "Каскадера" як "дизайнер трюків" (stunt designer), що вважається першою такою згадкою у титрах. Роль дизайнера трюків призначена для визнання високого рівня художнього внеску традиційної ролі координатора трюків, а також для визнання творчого лідерства в трюковій індустрії.
  • Раян Гослінг випадково зустрівся зі Стівеном Спілбергом, який сказав, що йому сподобався "Каскадер":
"Я побачив Стівена Спілберга, який ішов у моєму напрямку. Я не знаю Стівена Спілберга. Я подумав, що він нізащо не підійде, щоб поговорити зі мною. І все ж він продовжував наближатися, і тоді я подумав, що знаю, що зараз станеться. Я покажу на нього, а він скаже: «Не ти, позаду тебе», тож я не буду цього робити. Врешті-решт я запитую: «Я?», а він каже: «Так, ти». Я кажу: «Вибач, я не думав, що ви прийдете говорити зі мною». Я підвівся, а він обійняв мене і сказав: «Я щойно подивився "Каскадера", і він мені дуже сподобався»".



Важно

Статьи

Tags