Get in Touch

10 млн на озеленення під час війни: компанія Гідробуд Лімітед "монополізує" благоустрій Оболонських островів?

Озеро Вербне

Компанія Гідробуд Лімітед "монополізує" благоустрій Оболонських островів? Адже лише у розпал війни на озеленення берегів було витрачено 10 мільйонів гривень. Вигравши тендер від КП "Плесо" ще у 2023 році, компанія зобов’язалася "навести лад" на озері Вербне, що однозначно було не на часі, особливо зважаючи на вартість виконання робіт. СтопКор вирішив дослідити, як ситуація змінилася з минулого року та чи продовжує компанія і далі реалізовувати свою ймовірну схему збагачення за рахунок бюджету.

Так, наприкінці жовтня минулого року у Києві розгорівся черговий скандал через тендер, який стосувався озеленення. Тоді, СтопКор повідомляв про те, що в Оболонському районі міста на благоустрій навколо озера Вербне, яке оголосили іхтіолого-ботанічним заказником, у розпал війни вирішили витратити понад 10 мільйонів гривень на встановлення біля озера лавок, урн, шлагбаумів. Також за планом мали облаштувати тротуари, пандуси та провести озеленення.

Понад 10 мільйонів на благоустрій озера

В рамках тендеру, підрядник мав встановити біля озера лавки, урни, шлагбаум, облаштувати тротуари, пандуси та провести озеленення. Замовником виступило КП "Плесо", а конкурс виграла компанія ТОВ "Гідробуд Лімітед".

Понад 10 мільйонів на благоустрій озера

Однак тоді Держаудитслужба знайшла в тендері порушення і зобовʼязала комунальників розірвати договір із "переможцем". Проте у КП "Плесо" з цим не погодились, і наразі у справі триває судова тяганина.

Зважаючи на те, що минув вже рік, а КП "Плесо" продовжує ігнорувати старі висновки ДАСУ та навіть підписує нові угоди з ТОВ "Гідробуд Лімітед", ми вирішили знову звернути увагу на ці закупівлі та виявили кілька нових, цікавих фактів.

Що ж відомо про компанію "Гідробуд Лімітед" та як ситуація змінилася за рік?

Зважаючи на вище вказані факти, виникає питання, яким чином компанія "Гідробуд Лімітед" стала ледь не "монополістом" з проведення робіт на Оболонський островах? Адже раніше саме цій фірмі дістався ласий контракт на 175 млн грн з реконструкції острову Оболонський. Керівником "Гідбробуд Лімітед" виявився Володимир Федько.

Цікаво, що загалом компанія виграла 24 закупівлі. Поточна сума договорів 586 812 164,80₴ Серед них і два контракти по благоустрою острова Оболонський в Оболонському районі на суму 184 468 537, 20₴

При цьому, за даними наших аналітиків, аукціон відбувся майже формально, адже учасники спустились тільки на 1 крок аукціону.

Врешті переможцем тендеру було обрано ТОВ "ГІДРОБУД ЛІМІТЕД" з ціною 173 624 250,00 UAH з ПДВ. Зважаючи на це, в ДАСУ було проведено моніторинг закупівлі та виявлено низку порушень:

  • Неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі;
  • Не відхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону;
  • Порушення законодавства в частині невідміни замовником закупівлі.

В ДАСУ було проведено моніторинг закупівлі та виявлено ряд порушеннь

У висновку вказано, що Замовнику потрібно розірвати договір з переможцем, проте КП "ПЛЕСО" не погодилося з висновком та подало оскарження до Окружного адміністративного суду. Наразі відкрито провадження в адміністративній справі, яка буде розглядатись суддею Головань О.В. без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Окрім того, договір і далі продовжують виконувати та фінансувати. Станом на початок травня було підписано 19 додаткових угод. При цьому станом на 20 березня 2024 року по договору виконано вже робіт на суму 113 422 527 грн. А сам термін виконання робіт продовжено до 30 листопада 2024 року.

Дані про тендери та Закупівлі ‘’Гідробуд Лімітед’’

Незважаючи на виявлені в попередній закупівлі порушення, Замовник проводить ще одну закупівлю на додаткові роботи без використання електронної системи на суму 13 149 000,00₴

Варто зазначити, що 8 грудня 2023 року було знову підписано договір з ТОВ "ГІДРОБУД ЛІМІТЕД", і це незважаючи на те, що в попередній закупівлі було визнано моніторингом ДАСУ, що пропозиція переможця не відповідала вимогам Замовника. Цікаво, що в даній, "новій" закупівлі ДАСУ також проводить моніторинг та на диво не виявляє порушень.

"За результатами аналізу питання дотримання Замовником законодавства у сфері публічних закупівель щодо визначення предмета закупівлі, відображення закупівлі у річному плані, оприлюднення інформації про закупівлю, наявності підстав для укладання договору про закупівлю без використання електронної системи, своєчасності укладання договору про закупівлю та його оприлюднення – порушень не установлено", – йдеться у висновку.

Зі слів юристки та аналітика Анастасії Бондаренко, яка детально вивчила тендерну документацію та закупівлі компанії, з’ясувалося, що ТОВ "Гідробуд Лімітед" за 5 років свого існування отримала державних підрядів на суму понад 586 млн грн, при цьому участь в державних закупівлях почала приймати лише з 2019 року.

"На перший погляд, закупівля послуг з благоустрою острова Оболонський в Оболонському районі на суму більше 174 млн грн не повинна викликати подив, оскільки передбачена масштабна кількість робіт, які має виконати підрядник. Проте, якщо детально розібратись в ситуації, то з’ясовуємо, що Замовник з порушеннями обрав переможця закупівлі – ТОВ "Гідробуд Лімітед". При цьому продовжив сплачувати даній компанії кошти, навіть незважаючи на встановлені порушення Держаудитслужбою та встановлене зобов’язання припинити роботи по договору", зазначила Анастасія Бондаренко.

Зважаючи на це, виникає питання, як так сталося, що органи контролю пропустили це порушення та довірили виконання робіт компанії, яка не відповідає вимогам, що були першочергово встановлені замовником.

"Згідно з чинним законодавством Держаудитслужба мала всі можливості застосовувати штрафи до службових (посадових), уповноважених осіб замовника, проте дану дію також не було виконано. Отже, перш ніж замовник вирішить придбавати певні товари або послуги, його посадовим особам потрібно відповідально поставитися до визначення предмета закупівлі, дотриматися процедури та враховувати приписи органів контролю", підкреслила аналітик.

Що відбувається зараз на самому озері Вербне?

Як розповіли в квітні у КП "Плесо" для видання "Вечірній Київ", восени минулого року на території іхтіолого-ботанічного заказника "Озеро Вербне" провели ремонт частини прогулянкової зони, проклали нову доріжку, встановили лави, висадили крупномірні дерева. Проте залишилася берегова зона з купами сміття та порушеним трав’яним покривом.

Роботи за 10 млн грн на озері Вербне все ще проводяться, хоча минув вже рік

За інформацією директора КП "Плесо" В’ячеслава Савицького, після весняного паводка та зниження рівня ґрунтових вод на підтоплених ділянках вздовж озера Вербне будуть проведені роботи з відновлення ділянок, на яких у зимовий період порушили верхній родючий шар ґрунту. Трав’яний покрив відновимо.

"Крім того, роботи з капітального ремонту елементів благоустрою зони відпочинку „Вербне" будуть продовжені й у 2024 році. Наразі триває остаточне визначення обсягів робіт та ділянок їх проведення для складання дефектних актів", — зазначив Савицький.

Роботи за 10 млн грн на озері Вербне все ще проводяться, хоча минув вже рік

У КП "Плесо" зазначили, що роботи наразі не завершені, у комунальному підприємстві стверджують, що їх продовжуватимуть у 2024 році.

Ми і надалі продовжимо стежити за перебігом процесу в даній адміністративній справі, аби побачити, чим завершаться багатомільйонні роботи.

Нагадаймо, раніше ми повідомляли, що котеджне містечко "Вітаград", що зводиться поблизу села Ходосівка, має кілька скелетів у шафі, які намагаються приховати його власники. Виявилось, що забудовник самовільно встановив паркан і почав будівництво без необхідних дозволів, що спричинило трансформацію частини привласнених ділянок у озера.

Земля була позбавлена родючого шару ґрунту, внаслідок чого частина ділянок пішла під воду. Крім того, будівництво призвело до знищення сільськогосподарських земель, висихання дерев, а також бездозвільного видобутку піску та його вивозу.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook!




Важно

Статьи

Tags