Сі Цзіньпін

Автор фото, Getty Images

Китайський лідер розраховує на те, що його візити до Франції, Сербії та Угорщини поглиблять розбіжності в західному блоці, пише французьке видання Le Figaro.

Голова КНР Сі Цзіньпін прибув до Франції в неділю, 5 травня. Це його перший візит до Європи за п’ять років, який відбувається на тлі війни Україні та напруженості у торгових стосунках з ЄС.

Маршрут китайського лідера фактично відображає напружені відносини з орієнтованою на атлантичний альянс Європою, а також бажання Китаю зупинити американське "оточення", граючи на розколах між європейськими країнами, пише французьке видання.

Після зустрічі з французьким лідером у понеділок, Сі Цзіньпін вилетить до Сербії 7 травня, у 25-ту річницю бомбардування китайського посольства силами НАТО.

Цю подію все ще добре памʼятають у Пекіні, і візит голови КНР, вочевидь, має на меті, продемонструвати жест непокори альянсу. Сі Цзіньпін завершить своє турне дводенним візитом до Угорщини, де зустрінеться з великим критиком Брюсселя Віктором Орбаном, який 1 липня почне головувати в ЄС.

Цей явний поворот на схід, оминаючи великі столиці, знаменує охолодження китайсько-європейських відносин, вважає французьке видання.

Політична криза посилюється й напруженням у торгових стосунках. Брюссель запроваджує санкції проти китайських виробників електромобілів та проводить кілька розслідувань щодо "нечесних" практик китайських компаній.

У 2019 році Сі Цзіньпін тріумфально підписав у Римі приєднання Італії до "Нових шовкових шляхів" Китаю, багатомільярдних інвестиційних угод, які мали посилити торгівлю між Азією і Європою.

Утім, цього разу китайський лідер має інші амбіції — він прагне зупинити приєднання континенту до жорсткої політичної лінії Сполучених Штатів, при цьому він не приховує свого "необмеженого партнерства" з Кремлем, пише Le Figaro. Як зазначають російські джерела, Володимир Путін планує приїхати до Пекіна в травні.

Читайте також:

Сі Цзіньпін їде в Москву. Чого чекати Україні

Чи вдасться переконати Пекін не підтримувати Росію у війні проти України

Як Китай стає головною автомобільною державою світу

Україна

Водночас, найскладнішою темою перемовин з французьким лідером стане безперечно війна в Україні. Єлисейський палац наполягає на необхідності "залучити" Китай, як гравця, що має найбільше "важелів" впливу на Москву.

Французький президент планує відвезти свого колегу до маєтку своєї бабусі в Баньєр-де-Бігор. Це візит у відповідь після того, як Сі Цзіньпін запросив Макрона на чайну церемонію до будинку свого батька у квітні 2023 року.

У шістдесяту річницю дипломатичного визнання генералом де Голлем Китайської Народної Республіки в 1964 році обидві сторони з усіх сил намагаються приглушити зростання розбіжностей.

Але українське питання розширює цей розкол, насамперед після того, як президент Макрон різко розвернувся у бік Києва, пише видання. А Пекін не ставить передумовою для мирних переговорів виведення російських військ з України. "Сі немає чого запропонувати щодо України", — каже французький дипломат, який раніше проживав у китайській столиці.

Останні друзі в Європі

Сі і Орбан

Автор фото, Getty Images

На тлі нових санкцій Вашингтона проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні, Сі Цзіньпін простягає руку своїм останнім рішучим "позаблоковим" європейським союзниками — президенту Сербії Александру Вучичу та прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану.

"У контексті протистояння зі Сполученими Штатами в Азії відносини з Європою є вирішальними для того, щоб запобігти міжнародній ізоляції Китаю. Це дозволяє нам впливати на тристоронні відносини зі Сполученими Штатами та Росією", — цитує видання незалежного політолога з Пекін.

У Белграді китайський лідер святкуватиме "залізну дружбу" з урядом, одного з нових членів якого Вашингтон піддав остракізму за його зв’язки з московськими спецслужбами.

А посилюючи стосунки з Будапештом, Сі Цзіньпін робить ставку на поляризацію континенту на європейських виборах наступного червня, а також на розбіжностях між США і Європою у разі повернення в Білий дім Дональда Трампа після президентських виборів у листопаді, вважає автор статті в Le Figaro.

Підписуйтеся на нас у соцмережах

Угорщина стає основним китайським плацдармом на європейському ринку, після того як Америка обмежує доступ до своїх ключових технологій, як-от напівпровідники.

"Європа є ключовою для Китаю, де він має забезпечити збут свого експорту та отримати доступ до високих технологій", — цитує видання аналітиків.

Спонукає до цього й енергетичний перехід, у якому китайська промисловість прагне стати найважливішим партнером завдяки масштабним інвестиціям і нещадній ціновій війні.